Классика

Купиты в Україні
Сер Вінстон Черчілль
Саврола

Вінстон Черчілль відкрився для українського читача з вельми несподіваного боку – ще з радянських часів за ним міцно закріпилося реноме могутнього стовпа британської колоніальної імперії, поборника всього, що в розумінні комунізованих націй пов'язувалося з демократією і прагненням народів до свободи, такого собі герольда холодної війни. Але своїм твором "Саврола" автор, напевно, подивує всіх, хто цікавиться його величезною літературною спадщиною, адже дотепер його знали як яскравого публіциста й мемуариста, а тут він подарував нам не менш яскравий зразок прози. "Саврола" змусить навіть найприскіпливіших читачів поставити під сумнів імперіалістичну сутність автора, адже він недвозначно стає на бік усього прогресивного і демократичного, виразником чого виступає головний герой роману. Не менш переконливо в творі затавровано спроби правлячого в країні Лавранія режиму придушити виступ народу проти тиранії і обмеження демократичних свобод, і тут дивним чином проявляються алюзії-порівняння двох майданів, лавранійського і київського, розділених величезним часовим простором, а проте споріднених завдяки боротьбі за однакові для обох цінності – громадянські свободи й людську гідність.

Сер Вінстон Черчілль : Саврола

Навряд чи цей короткий роман може слугувати підручником з революцій — адже писався він у ті давні часи, коли революції робили витончені аристократи-чоловіки, що керувалися давніми кодексами честі, тим часом слабким жінкам залишалося вдома переживати за їхню долю, а безіменні народні маси представляли суто арифметичний інтерес.

Цей роман варто прочитати, щоб краще зрозуміти його автора, хоч і написаний він був у віці 23 років. Але з того часу зверхній і презирливий погляд британського аристократа на людську природу, схоже, мало змінився: переважна більшість людей постає ницими, підлесливими, жадібними, слабкими, недовірливими, нерішучими (ці шість епітетів взяті лише з однієї цитати). На їхньому тлі сяють постаті лідерів — мужніх, рішучих та вимогливих до себе аристократів, справжніх стоїків, в душі яких палає невгасимий вогонь незмірних амбіцій.

Історія боротьби за демократію у вигаданій маленькій середземноморській республіці навряд чи схожа на події нашого часу. Описана в романі епоха давно минула, а наші часи демонструють зовсім іншу політику та інших політиків. Залишається дивуватися, як через майже півсотні років після написання роману скрутні часи однієї великої країни покликали до життя саме цей тип лідерства, і визнавати, що то був останній спалах традиції, якої більше немає у сучасному світі.