Поиск пути, психология личности

Малколм Гладуелл
Давид і Голіаф. Аутсайдери, невдахи і мистецтво перемагати гігантів

Ця книжка про те, як подолати труднощі, якщо ти не гігант Голіаф, а звичайна людина. Чому сила не завжди є запорукою перемоги? Як перетворити свої недоліки на переваги? Що робити в абсолютно безвихідних, на перший погляд, ситуаціях? Щоб відповісти на ці та інші запитання, Малкольм Гладуелл переосмислив біблійну легенду про аутсайдера Давида та фаворита Голіафа. Автор доводить, що успіх не залежить від масивності обладунків та міцних м’язів. Адже переваги можуть легко перетворитися на вади і навпаки. У книзі наведені історії з життя реальних особистостей, талановитих та звичайних, геніальної школярки, яка не впоралася з вимогами престижного університету та сироти з бідної родини, який здійснив прорив у боротьбі з дитячою лейкемією. На їхньому прикладі автор доводить, що наші уявлення про переваги і недоліки є хибними. Адже саме прості аутсайдери здатні подолати могутніх фаворитів.

Малколм Гладуелл : Давид і Голіаф. Аутсайдери, невдахи і мистецтво перемагати гігантів

Чергова книга відомого автора бестселерів присвячена відносності понять «сила» і «слабкість». Книга, що складається з десяти особистих історій, загалом охоплює три теми. Перша тема: у певних умовах вади стають перевагами, а переваги вадами. У спорті, на війні, в навчанні тощо часто краще обрати складніший шлях, бо він веде до перемоги. Друга тема: для розвитку особистості, так само як для розвитку цілого народу, труднощі часто видаються бажаними, бо формують характер. Це справедливо для багатьох відомих людей, що досягли успіху, але це справедливо і для багатьох народів, що потрапили у скрутне становище. Третя тема: влада завжди обмежена, і безмежне використання сили призводить до зворотного результату.

Розказані талановитим автором біографії, а також історії перемоги над дитячою лейкемією, бомбардування німцями Лондона, боротьби чорношкірих за громадянські права під проводом Мартіна Лютера Кінга, ірландської громадянської війни, каліфорнійської боротьби зі злочинністю та непоступливості гірських сіл Франції вимогам фашистського режиму — всі ці історії чудово ілюструють авторські тези про нелінійність віддачі від сили, влади і переваг, про важливість пошуку тих умов, в яких власні слабкості та вади стають запорукою перемоги.

Врешті, Давид переміг Голіафа не випадково. Рухливий пращник завжди перемагає важкого і неповороткого озброєного до зубів піхотинця, якщо не дасть спіймати себе у ближньому бою. Давид це знав, тому й став символом перемоги на тисячоліття.

Сила зла і нещасть обмежена — ці слова автора підсумовують цю досить тонку книгу, яку варто прочитати.