Самоменеджмент

Деніел Канеман
Мислення швидке й повільне

Зазвичай ми вважаємо, що діємо раціонально. Але чи справді це так? На основі досліджень із когнітивної та соціальної психології Деніел Канеман розкриває таємниці роботи людського мозку, описує неусвідомлені упередження, властивості інтуїтивного та усвідомленого мислення, роль емоцій в оцінних судженнях. Без цих знань ви ризикуєте зробити неправильний вибір у магазині, інвестувати в неуспішні проекти й загалом приймати неправильні рішення. «Мислення швидке й повільне» навчить вас ефективно користуватися обмеженим ресурсом уваги, ухвалювати рішення в умовах невизначеності й удосконалювати власні судження. Утім книжка не є сухою інструкцією з експлуатації мозку. Це психологічна драма з двома дійовими особами у вашій голові — інтуїтивним та усвідомленим мисленням.

Деніел Канеман : Мислення швидке й повільне

Книга - концептуальний вступ в науку поведінкової економіки. Широкий огляд феноменів, які спричиняють те чи інше викривлення реальності (що б це не значило) при сприйнятті, запам'ятовуванні інформації та прийнятті рішень.

На відміну від або більш "науково-популярних" книжок (наприклад, Дена Аріелі або братів Хізів), або сфокусованих на вузьких аспектах (Річарда Талера, наприклад), ця дає загальний огляд механізмів, із достатньо глибоким зануренням саме в першоджерела, а саме - сконструйовані за науковим методом дослідження, які виявили ті чи інші феномени.

Книга не дуже феєрична за стилем викладення, але навпрочуд важлива та надихаюча тим способом надихання, якому надають перевагу люди мислячі. Але кому потрібна емоційна накачка та когнітивна легкість (термін із цієї-таки книги) - книга здасться нудною, вкрай теоретичною та такою, що не містить практичних простих порад для швидкого застосування та отримання негайних переваг.

Це і плюс, і мінус. Чим більше людей ознайомляться з концепцією, тим вище буде сукупна якість нашого сприйняття реальності. Але за здатністю насолоджуватись Канеманом можна розпізнавати людей мислячих та інших, "практиків", як вони себе називають - тих, хто надає перевагу багаторазовому вчиненню тих самих дій з тим самим передбачуваним результатом. Вони це називають досвідом...