Тая Куденко
Данило Чайковський Хочу жити!
«Здоров’ям і життям найкращих купована воля України»

«Хочу жити!» Данила Чайковського – це не лише своєрідний документ, що містить у собі опис найжахливішого періоду нашої історії, а й до болю щира, прониклива та вражаюча своєю відвертістю книга.

Зважаючи на те, що автор сам пережив жахіття концтаборів, «Хочу жити!» є відображенням реальних подій, і цей факт із кожною наступною прочитаною вами сторінкою лякатиме дедалі більше. Катування, насилля, знущання, яких зазнали тисячі невинних людей, описані в цій книжці так, що читач і сам поволі починає відчувати біль, холод та страх. Відчувати те, до чого за роки ув’язнення звикли жертви Аушвіца та інших таборів.

Герої «Хочу жити!», серед яких, зокрема, і Гнат Тирський - alter-ego автора, - еталони справжнього стоїцизму. Вони продовжували любити життя та цінити кожну його хвилину. В умовах невимовної антигуманності ці люди залишалися Людьми. Старі жертвували своїм життям заради молоді, чоловіки – своїм хлібом заради жінок, яких фашисти використовували як піддослідних у своїх експериментах зі штучним заплідненням.

Така «шокотерапія» є, безперечно, необхідною для кожного свідомого українця. Більш того, повчитися у покоління, на чий вік випав цей страшний жереб, варто не лише незламності духу. Слід згадати про те, з якою гідністю тодішні в’язні захищали нашу країну, перебуваючи в неволі. Навіть коли жертви мусили «скидати шапчину перед кожним з оцих чванькуватих «надлюдей», у їхніх серцях жевріло полум’я віри у світле (чи принаймні не настільки темне й холодне) майбутнє нашої держави. «Хто посягає по Україну, той мусить згинути» - ці слова одного з героїв твору мусимо закарбувати в своїх серцях усі ми, українці.

Ця книга є доказом того, що хоча багатьох зі згаданих осіб «замість сподіваної волі дзвінко поцілувала куля», це не значить, що пам’ять про них загинула разом із їхніми тілами. Люди ці хотіли жити, і ми маємо своєю пам’яттю продовжити їхнє життя, яке було спотворене катуваннями в таборах.

Читайте і збагачуйтеся духовно.
Пам’ятайте історію свого народу.
Цінуйте життя.