Список новых рецензий

1..10 11..20 Ctrl ← 21..30 Ctrl → 31..40 41..50 51..60 61..70
   Барез-Браун Кріс WAKE UP! (Прокидаємось!) або Як перестати жити на автопілоті
Це не книга, а радше ворк-бук, який описує на декількох десятках сторінок ідею усвідомленого життя та його переваг (на противагу автоматичному існуванню), а далі наводить декілька десятків способів прокинутись, або не дати собі "заснути".

Оскільки ідеї варіюються від банальних (дихайте правильно) до надкреативних (напишіть пісню), важко сказати, які саме допоможуть саме вам.

Чи цікаво читати? Так. Чи багато в книзі нового? Не факт. Залежить від того, наскільки (і як давно) ви "прокинулись" (в термінах, які використовує автор). Скажімо, для того, хто ще спить, книга може бути дуже корисною. Для того, хто вже пройшов певний шлях до усвідомленого стану - можливо, книга буде зайвою.

Тим не менш, відзначу красивий дизайн та подарункове виконання у стилі модних зараз скетч-буків. Можна її викиристовувати як подарунок для людей, які потребують, з вашого погляду, поштовхів до усвідомлення.

Джошуа Купер Ремо Сьоме чуття. Влада, багатство і виживання в епоху мереж
Світ наразі знаходиться в самому початку нової ери, яку автор порівнює із епохою Просвітництва. Як та повністю змінила світ, в кому жило людство, так і нинішня - епоха підключеності та мереж - має і вже змінює наш сьогоднішній світ.

Книга показує, як сам факт або навіть можливість підключення (причому на увазі маються не лише комп'ютерні мережі, хоча без їх участі ніде не обійшлося, а сама ідея підключення, взаємопов'язаності, взаємного впливу та навіть взаємного поглинання) змінює звичні нам явища та стани. Доходить не просто до способу, як ми спілкуємося, приймаємо рішення чи робимо закупи - йдеться про саму суть таких явищ, як держава, громадянство, безпека і НЕбезпека, суть влади і способи її продукування та розподілу, а також суб'єкти та способи підважування всього цього.

І сьоме чуття, про яке книга - це здатність бачити, як саме підключеність міняє суть речей, де саме, яким саме чином, і що із цього випливає для людства взагалі і для вас особисто. Така здібність і є передумовою успіху у нову мережеву епоху, вважає автор. Як його розвинути? Про це ані слова. Можливо - ніяк. Виживання, врешті решт, не є обов'язковим.

Книга йде дуже непросто, нагадуючи сумбурне звалище (безумовно, глибоких) думок, крізь які ще прийдеться пробиратись, щоб зрозуміти бодай частину того (важливого), що автор намагається донести до спільноти. Тим не менш, якщо питання виживання та ефективності у новому світі є для вас очевидно актуальним - ви це зможете :-).

Малколм Гладуелл Давид і Голіаф. Аутсайдери, невдахи і мистецтво перемагати гігантів
Чергова книга відомого автора бестселерів присвячена відносності понять «сила» і «слабкість». Книга, що складається з десяти особистих історій, загалом охоплює три теми. Перша тема: у певних умовах вади стають перевагами, а переваги вадами. У спорті, на війні, в навчанні тощо часто краще обрати складніший шлях, бо він веде до перемоги. Друга тема: для розвитку особистості, так само як для розвитку цілого народу, труднощі часто видаються бажаними, бо формують характер. Це справедливо для багатьох відомих людей, що досягли успіху, але це справедливо і для багатьох народів, що потрапили у скрутне становище. Третя тема: влада завжди обмежена, і безмежне використання сили призводить до зворотного результату.

Розказані талановитим автором біографії, а також історії перемоги над дитячою лейкемією, бомбардування німцями Лондона, боротьби чорношкірих за громадянські права під проводом Мартіна Лютера Кінга, ірландської громадянської війни, каліфорнійської боротьби зі злочинністю та непоступливості гірських сіл Франції вимогам фашистського режиму — всі ці історії чудово ілюструють авторські тези про нелінійність віддачі від сили, влади і переваг, про важливість пошуку тих умов, в яких власні слабкості та вади стають запорукою перемоги.

Врешті, Давид переміг Голіафа не випадково. Рухливий пращник завжди перемагає важкого і неповороткого озброєного до зубів піхотинця, якщо не дасть спіймати себе у ближньому бою. Давид це знав, тому й став символом перемоги на тисячоліття.

Сила зла і нещасть обмежена — ці слова автора підсумовують цю досить тонку книгу, яку варто прочитати.

Котинська Катажина Львів: перечитування міста
Книга - про динаміку образу міста Лева в літературі різних народів (переважно - поляків та українців), які населяли це місто. Історичний період, що охоплений дослідженням - початок 20-го століття (і трошки дев'ятнадцятого) - і аж до початку 21-го.

Задумувалось це дослідження як літературознавче (мабуть), але періодізація неминуче торкнулася історичних періодів (Австрія, листопадовий чин, міжвоєнний польський період, війна, післявоєнний та пост-комуністичний Львів), а сама розповідь не могла обминути антропологічні, політичні та соціологічні питання. Таким чином, книга стала цікавою не лише спеціалістам-літературознавцям, а й широкому загалу, що цікавиться українськістю, соціально-політичними проблемами, або просто любить Львів, як я.

Твори, що тут проаналізовані, я в більшості своїй не читав. Наскільки це заважало сприймати думки авторки - велике питання. Якщо сприймати книгу як збірку рецензій (чим вона, вочевидь, не являється), то, може, незнайомість творів є проблемою. Якщо ж слідкувати за динамікою образу Львову, то пояснень автоки достатньо, щоб зрозуміти основну канву та проблематику в кожному описаному історичному періоді.

В цілому - захоплива розповідь, в яку поринаєш, не помічаючи, що читаєш твір скоріше науковий, ніж популярний.

Ювал Ной Харарі Homo Deus. За лаштунками майбутнього
Детально розібравши у першій книзі історію людства з моменту виникнення до теперішнього часу, у другій книзі, що в оригіналі має підзаголовок «Стисла історія майбутнього», автор намагається зрозуміти, яким буде порядок денний людства у наступне сторіччя. Трохи самовпевнено заявивши, що людство майже подолало голод, хвороби і війни (більшість землян не погодяться з цим твердженням), Харарі проголошує порядком денним майбутнього досягнення вічного життя, вічного щастя і надлюдських здібностей, до чого людство вже прямує.

Оскільки в найближчому майбутньому буде побудований складний симбіоз людей, надлюдей та штучного інтелекту, для розуміння, як це буде виглядати, непогано спочатку розібратися, а що ж таке є людина. Чим відрізняються люди від інших тварин? Що саме дало їм можливість завоювати весь світ? З наукової точки зору, особлива сила нашого біологічного виду полягає в унікальній здатності організовувати колективну діяльність через надання їй сенсу за допомогою спільних оповідей (зазвичай ми називаємо їх релігіями).

Харарі переконливо показує, що наука, попри свої незмірні успіхи, не може створювати сенс життя. В епоху науки релігії нікуди не поділися, і найбільш поширеною релігією є атеїстичний гуманізм, який на місце Бога та його Великого Плану ставить людину та її бажання. Ця гуманістична релігія, яка вірить в те, що людина є джерелом всіх сенсів та повноважень, після 300 років панування нині наближається до своєї кризи, викликаної успіхами біотехнологій та штучного інтелекту, які не лише відкривають механіку внутрішнього світу людини, а й створюють небачені можливості маніпулювання в ньому.

Отже, гуманістична релігія має поступитися своїм місцем, як свого часу це сталося (у більшості розвинених країн) з теїстичними релігіями, а до того — з анімістичними. Що може її замінити в епоху, коли великі маси людей вже не потрібні ні як робітники, ні як солдати, ні як виборці? Які нові способи надання сенсу життю можуть з’явитися найближчим часом? Книга не дає відповідей, а ставить запитання, на які кожен з нас намагатиметься відповісти самостійно. Звичайно, лише в тому випадку, коли сенс життя нам потрібен.

Ювал Ной Харарі Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього
Історію людства можна вивчати як історію величних держав і великих героїв або ж як історію винаходів і відкриттів. Можна вивчати її як історію культури і мистецтва, а можна — як історію релігійних одкровень і духовних прозрінь. Але в наш час ми конче потребуємо нового погляду. Сьогодні, коли людство стоїть перед неймовірним стрибком і водночас побоюється, що не стане від цього щасливішим, саме час зазирнути в історію попередніх стрибків і подивитися, як вони змінили життя людства.

Ця книга — саме така історія людства через призму фазових переходів, які автор називає революціями. Він починає із найпершого фазового переходу, який зазвичай взагалі не розглядається фахівцями, і називає його когнітивною революцією — сукупність радикальних змін, внаслідок яких незначна безволоса мавпа стала володарем планети. Далі йде сільськогосподарська революція, потім «осьовий час» (який зазвичай марксисти не включають у перелік фазових переходів, бо основні зміни сталися у мисленні та віруваннях, а не в економічному базисі) і, нарешті, науково-технічно-індустріально-капіталістична революція, вже добре задокументована і вивчена.

Цинічність автора у поєднанні з його науковою бездоганністю може прикро вразити багатьох. Але якщо розбиратися з людськими міфами, треба принаймні самому в них не вірити. Харарі препарує і розвінчує всі міфи останніх декількох тисяч років, у тому числі ті, в які вірять нинішні люди, тобто ви. Так-так, саме ви. Бо те, у що ви вірите, також є міфом.

Можна сперечатися з автором, але, якщо ми не зрозуміємо, яким чином Homo Sapiens став володарем планети, то не зможемо відповісти на запитання, що це означає — бути людиною.

Дмитрий Вортман, Яків Гордієнко, Максим Майоров Terra Ucrainica. Історичний атлас України і сусідніх земель
Не так часто приходится признаваться в любви к книгам, но это именно тот случай. Тот случай, когда издатель и автор сделали феноменального качества работу.

Многие знают, что я люблю карты и исторические карты. Тут тот случай, когда чистый оргазм. Книжка отлично сверстана, прекрасно иллюстрирована и содержит в себе ценнейший исторический материал.

Побольше бы таких книг. Идеально.

Оксеник Сергій Вбивство п’яної піонерки
Якщо читати книжку із очікуваннями ретро-детектива, то, скоріш за все ви не отримаєте бажаного. Детектив так і не з"являється, да і саме вбивство - не центральна подія книги.

Тим не менш, цей текст затягує, поглинає своєю неспішністю, контекстом південно-українсько-радянського сільського побуту середини шестидесятих, коли "наші" вже в космосі, коли Сталін зло, але це ще не точно, де Нікіта - також щось таке, але комунізм точно через 16 років.

Оповідання ведеться від двох осіб - сільського дільничного міліціонера (жуткий суржик, який попервах немивовно дратує), та від тринадцятирічного хлопчика, крізь призму сприйняття якого ми бачимо і дорослі проблеми (аж до націоналізму і особливостей радянської каральної системи), і підліткові - дружба, добро і зло, відносини зі світом, батьками, друзями, дівчатками, родичами та односільчанами.

Добра, поглинаюча розповідь, із великою кількістю тем, шарів та нашарувань. Задоволення в процесі неспішного читання - це те, що книга гарантує.

Але мені важко оцінити, скільки з того задоволення зумовлене моїм особистим досвідом життя в Радянському союзі, і чи буде результат таким же для тих, хто народився в 90-х і пізніше.

Юрій Винничук Аптекар
На початку роману, дія якого відбувається у Львові в середині 17 сторіччя, з’являються три головні герої: заїжджий аптекар, що живе під чужим ім’ям, молода відьмочка, майже підліток, та міський кат, син ката. Навряд чи можна назвати цих трьох типовими персонажами тогочасного міста, населеного доброчесними і не дуже купцями й ремісниками з усіх куточків Європи. А що далі, тим дивнішими та загадковішими стають персонажі, які долучаються до цих трьох. І все більш загадковими стають події у місті, що живе традиційним укладом, між костелом, ринком і шинком. Дивні особи пов’язані старими таємницями, нерозділеними коханнями і нерозкритим злочином, який всі вони намагаються розплутати, кожен зі свого кінця. Напруга відносин стає все більшою і в якийсь момент мусить луснути. Так і стається, розв’язка неминуча.

Роман Юрія Винничука поєднує історичне тло, містику і детектив, але не підпадає під жодні жанрові визначення, окрім одного: гарна література — це великі люди у великих обставинах. На тлі знайомого всім нам міського ландшафту, на тлі звичайних людей у звичайних обставинах, які й складають життя вічного міста, у пам’яті якого навряд чи закарбується той загадковий епізод.

Єдине, що автор обрав час для подій свого роману зовсім невипадковий. Напруга так і висить у повітрі, здається, скоро щось станеться. А ми, читачі з 21 сторіччя, знаємо, що так воно і буде…

Нил Доши и Линдси Макгрегор Заряженные на результат. Культура высокой эффективности на практике
Книга, чье название выдает ее основную концепцию - эффективность зависит не от персоналий, а от контекстов. Как их создавать, чем контексты СПОСОБСТВУЮЩИЕ отличаются от контекстов ПРЕПЯТСТВУЮЩИХ?

Эффективность авторы делят на тактическую и адаптивную. Каждая нужна в определенных ситуациях (адаптивная, как вы понимаете, в изменчивых и турбулентных ситуациях, где алгоритмы и привычные причинно-следственные связи перестают работать). Что важно - современный мир бизнеса требует особого коктейля тактической и адаптивной эффективности на разных участках своей деятельности, и как следствие - культура организации изначально не может быть плоской, созданной по принципу "кнута и пряника", равно как и персонал не может состоять из одинаковых, исключительно экономически мотивированных людей.

Среди факторов мотивации авторы выделяют три прямых - игра, цель и самореализация, как помогающих достигать успеха в условиях неопределенности, и три косвенных - экономическое давление, психологическое давление и инерция. Последовательно авторы иллюстрируют серьезными контролируемыми и повторяемыми исследованиями, а также подробными кейсами из жизни известных и не очень компаний, как факторы прямой мотивации повышают абсолютную мотивацию (некий интегральный показатель настроенности на результат всей организации), и как косвенные факторы, способные помочь в определенных условиях и с определенным типом задач, в других ситуациях приводят к целому ряду негативных последствий - эффекту отвлечения, эффекту отмены, а то и к искаженным моделям поведения, приводящим формально к росту вознаграждения персоналу, но за счет поведенческих моделей, идущих вразрез с интересами и целями организации.

Глубокая, правильная и практически полезная книга, еще один must-have в библиотеке управленца.