Художественные

Купити в Україні
Юрій Винничук
Сестри крові

Події роману «Сестри крові» розвиваються в Ґданську, на українському корсарському кораблі «Стрибог», який полює на іспанські ґалеони, та, звичайно, у Львові. Діють в ньому здебільшого ті самі герої, що й в романі «Аптекар», хоча з'явилися й нові. Однак якщо в «Аптекарі» головним героєм був лікар Лукаш Гулевич, то тут – Юліана, яка переодяглася на хлопця Лоренцо, щоб помститися вбивцям своєї сестри. З моменту, як у бернардинському монастирі виявлено «Біблію диявола», нею відразу зацікавилися і Папа Римський, і шведська королева Христина, і вони попри все намагаються отримати її. Інтриги до сюжету додає прибуття до Львова іспанського принца Хуана, який наймає козаків для здобуття трону, та поява таємничого ордену Сестер святої крові. Поєдинки, морські битви, замовлені вбивства… І все це на тлі відчайдушної оборони Львова від військ Богдана Хмельницького 1648 року. Цікаво ще й те, що вперше в літературі ці події описано не очима українців, полякків чи євреїв, а очима львів’ян.

Юрій Винничук : Сестри крові

Це продовження роману «Аптекар», дія відбувається у Львові в часи повстання Хмельницького. Компанія, що тут зібралася, стає все веселішою: чорнокнижник із големом та штучною жінкою-коханкою, поет-вампір, симпатичний чорт, іспанський принц, львівський міський кат, пірат, що є грішником над грішниками, аптекар, що живе під чужим ім'ям із дружиною-відьмочкою, дівчина-лікар у чоловічому вбранні (це її єдиний шанс на професію в ті часи, коли про гендерну рівність ніхто не чув), а також ціла купа найманих вбивць. Втім, всі решта громадян Львова цілком нормальні, хоча у місті часом робляться темні справи, так що хто тут нормальний, ще треба подивитися. Мало того, на додачу до Львова приїжджає ще й Великий Інквізитор — але не за єретиками, а за однією таємничою книжкою.

Хоча роман переповнений вигадками і всілякою чортівнею, але події облоги Львова автор намагається реконструювати ретельно, при цьому розвінчуючи чимало міфів, що кочують з одних історичних книжок в інші, хоча суперечать здоровому глузду і давно мусили бути відкинуті.

Яскраво, гостросюжетно і з гумором, як завжди у Винничука.