Поведенческая экономика

Купить в Україні
Ніл Ферґюсон
Площі та вежі. Соціальні зв'язки від масонів до фейсбуку

ПРО КНИЖКУ Традиційний опис історичних процесів подає історію людства як ієрархічну структуру, вершина якої — правителі у високих вежах. За цією концепцією, зміни відбулися із приходом технологій, які поставили на перше місце мережеве суспільство. Історик Ніл Ферґюсон переконує: мережі — не новий феномен нашого часу. Інтернет лише пришвидшив і підсилив їхню роль, ставши новим варіантом утілення громадських площ. ДЛЯ КОГО КНИЖКА Книжка для найширшого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією, соціологією, політологією, а також впливом технологій на суспільство. ЧОМУ ЦЕ ВИДАННЯ У цій книжці Ферґюсон аналізує роль мереж в історії людства, споконвічне протистояння між мережами та ієрархічними структурами, а також пропонує засвоїти уроки, які дає історія поширення мереж.

Ніл Ферґюсон : Площі та вежі. Соціальні зв'язки від масонів до фейсбуку

Зазвичай історію пишуть про формальні інституції: держави, церкви, корпорації тощо. Це зручно, адже вони залишили по собі чималі архіви. Але не менше важать неформальні, неієрархічні, горизонтальні, часто невловимі структури, й історик Ніл Ферґюсон (вже знайомий українським читачам за "Цивілізацією" та "Еволюцією грошей") взявся їх системно дослідити, від конкістадорів до масонів, від просвітників до Аль-Каїди, від Ротшильдів до пропагандистів Брекзіту. Чи праві прихильники теорії змов? Читайте і дізнаєтеся.

Вертикалі та горизонталі, ієрархії та мережі знаходяться у вічному протистоянні. Ієрархії перемагають в епохи стабільності, але в часи фазових переходів (отже, й нині) мережі знову беруть гору. Технології лише роблять щоразу потужнішими обидві великі сили світової історії -- вежі та майдани, ієрархії та мережі.