Anastasia Adamant
Олександр Гаврилюк Таємниці минулого козацької Лисянки
Книга Олександра Гаврилюка «Таємниці минулого козацької Лисянки» присвячена одному з найважливіших періодів в історії Української держави – добі Козаччини. Велику увагу автор приділяє кожному етапу визвольної боротьби, беручи до уваги усіх видатних діячів, що прислужилися розвитку України як справжньої нації, давши змогу її завоювати визнання на міжнародній арені. У книжці докладно описано життя Лисянки з часів її заснування: план міста, фортифікаційні споруди, усі війни, збройні виступи, які так чи інакше були пов’язані з цим містом-фортецею, діяльність визначних державно-політичних діячів. Загалом автор дає змогу повністю зрозуміти історичну добу козаччини з усіма її особливостями.
Книга має три розділи – у першому розповідається про становлення козацького міста-фортеці Лисянки, у другому - про апогей визвольної боротьби – Гайдамаччину, Коліївщину – на її теренах, у третьому – про козацьких нащадків, що своїм життям продовжили велику справу свої пращурів, навіть під владою Російської імперії. Автор використовує елементи фольклору, уривки стародавніх джерел, щоб створити якомога повний, досконалий образ українського козацтва - феноменального явища українського народу. На мою думку, саме це робить цю книгу не схожою на всі інші історичні праці, в яких часто цитуються лише праці інших науковців, а першоджерела залишаються без уваги, проте саме з них найкраще можна дізнатися про ту чи іншу подію, постать, суспільне явище тощо.
Щодо оформлення, мені сподобалося те, що в книзі наявно багато ілюстративного матеріалу, а не просто «сухий» текст. Ілюстрації доповнюють сказане – читач має змогу не лише прочитати опис козацької символіки, битв, гербів, а особисто побачити їх, тобто сприйняти цілісно. Невелике зауваження викликало оформлення змісту: назви розділів надруковані таким самим шрифтом, як і підрозділи, що перешкоджає швидкому пошуку потрібної сторінки. Назви розділів, на мою думку, потрібно було виділити напівжирним шрифтом.
Загалом книга буде цікавою для прочитання не лише для тих людей, що присвятили своє життя вивченню історії, а й для тих, хто хоче поглибити свої знання з історії чи просто захоплюється історією українського козацтва.

Трепитьон Анастасія