Anastasia Adamant
Александр Горобец Босиком по битому стеклу
Рецензія на книгу О.Горобця «Босиком по битому стеклу»
«Босиком по битому стеклу…» - автобіографічний твір Олександра Олександровича Горобця – відомого українського журналіста і редактора «Правда України». Метафорично цю книжку можна назвати працею з новітньої історії України, що писалася не з боку офіційної точки зору влади, мета якої завжди вихваляти свій режим і свої діяння, а з боку опозиції до влади, тому весь твір пронизано прикрими фактам стосунків влади і народу, і зокрема преси як офіційного представника громадян.
У ній описується життя журналіста на тлі життя української преси. Розпал діяльності О.О.Горобця припав саме на буремні часи становлення української державності та свободи думки, якої як такої ще не існувало: перші вибори, перші президенти, перетасовки у владному апараті, пережитки соціалізму в поєднанні з прагненням демократії, корупція, «блат» в органах влади, «домовленості» і «дружба» за розрахунком, наклепи… Нерівна боротьба незалежного видання з провладним драконом на чолі з найвищими посадовцями…У цій боротьбі журналісти наштовхнулися на нездоланні перешкоди, але не падали духом… Перемоги й поразки, відкрита інформаційна війна й як результат непідкорення провладним ідеям - арешт головного редактора «неугодного издания»… Шокуючі публікації, що викривали державні злочини проти громадян, фальсифікації з бюджетом, фінансами, і взагалі безсовісні дії посадовців. Арешт редактора за те, що його видання публікувало резонансні статті, хіба це жарти? Це справжні політичні переслідування.
Книжка складається з трьох розділів. У першому йдеться про початок журналістської діяльності О.Горобця, перешкоди які йому доводилося долати в боротьбі за владу; у другому – про передумови і сам арешт, у третьому – про відчайдушні спроби встановити справедливість, яку врешті-решт вдалося встановити. Загалом основним мотивом твору можна назвати боротьбу правди з владою.
Ця книга відкриває очі читачу на всі ті події, що відбувалися не так давно, багато з читачів були свідками цих подій, проте істинних причин і правди про те, що саме відбувалося, не знають. Вони вірили тим публікаціям, які мали на меті дискредитувати незалежне видання і врятувати слабкий авторитет влади. Звичайно, легше було б повірити в те, що «Правда України» - радянське видання і саме вона гальмує розвиток демократії, а не в те, що верхівка влади, яка на словах бореться за демократичне життя, реально грабує і зовсім не розвиває Україну.
Книжка написана в дуже гарному художньо-публіцистичному стилі і буде цікавою кожному, хто хоче знати правду життя.