Bogdana Boychuck
Гарун Токак Вони не дочекалися світанку
«...Любов, милосердя і материнське серце у кожному куточку світу однакові».
Гарун Токак. «Вони не дочекалися світанку»
Гарун Токак – турецький письменник і громадський діяч, співголова Платформи «Діалог Євразії». Нещодавно українською мовою було перекладено його збірку «Вони не дочекалися світанку». Вона складається з 26 оповідань, нарисів та новел про життя різних людей у різних країнах. Кожна історія доводить істину, яку багато людей ніяк не може зрозуміти: існують речі, які близкі, зрозумілі та дорогі кожній людині. Саме їх і називають загальнолюдськими. Адже, як пише сам автор, «любов, милосердя і материнське серце у кожному куточку світу однакові». І хай зникають усі національні та релігійні відмінності! Читаю: «Він нагострив перо вогню за незалежність. Він знав, що колись і на їхній землі зійде сонце. Так і сталося. Національна боротьба скінчилася перемогою». Серце кожного українця радо відгукнеться на ці слова. Одразу зринають у пам’яті імена поетів-борців за незалежність українського народу: Кобзар, Каменяр... Однак ці рядки написані про відомого турецького поета Ях’ї Кемаля.
Звичайні і не зовсім люди у оповіданнях Гаруна Токака стають справжніми героями. Ось молодий вчитель Сюлейман. Полишивши домівку, батьків, він летить до невідомого Бангладешу, де повільно, з неймовірними труднощами, відкриває школу. Для кожної дитини він став батьком. Однак у аварії відважний юнак втрачає ногу: «Ще зовсім молодий, навесні свого життя, наче поранений воїн, який прийшов з війни, повернувся до країни, з якої йшов обома ногами, з однією ногою». Та навіть тоді він не втрачає сили духу: «...як можна говорити про втрачену ногу, якщо там люди втрачають своє життя!» Ось лікар Несрін, яка, покинувши рідну країну, з останніх сил допомагала знедоленим Африки. Найвищою нагородою для неї стало те, що дівчинку, яку прийняла лікар, втомлена, але щаслива мама назвала Несрін.
Приємно, що така людина, як Гарун Токак – природженний письменник, талановитий громадський діяч, чесний, відкритий душею і серцем для людей, – отримав звання Почесного доктора Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського і постійно підтримує тісні зв’язки з Україною. Приємно, що його збірку мало честь надрукувати видавництво «Український письменник». Приємно, що щедра письменницька душа не зважає на релігійну, національну приналежність читача, а просто ділиться своїм світлом, своїми переживаннями, радощами, надіями та захопленнями. Я прийму цей вогник не вагаючись. Сподіваюся, колись він освітить мені вірну стежину на моєму життєвому шляху.