Yurii Tsehelnyk
Тім Брік Шармузіки: За межами Великої Галявини
Книга «Шармузіки. За межами Великої Галявини» розповідає про цікаві пригоди п’ятьох нерозлучних пухнастих друзів на фантастичних просторах уяви молодого письменника Тіма Бріка. Головні герої книги – шармузіки – нібито досить боязкі та слабкі створіння, наважуються кинути виклик власним страхам і невпевненості та вирушають у ризиковану подорож у невідомий для них, повний небезпек і несподіванок, світ. Усі вони дуже хочуть дізнатися, що знаходиться за межами їхньої рідної Великої Галявини, а поки триває подорож і стаються непередбачувані й надзвичайно цікаві пригоди, з’ясовується, що шармузіки не такі вже й боягузи, що вони охоче беруться за, на перший погляд, непосильні завдання, здатні кинутися рятувати слабших, можуть забути про небезпеку і навіть поступитися власними інтересами, якщо комусь потрібна їхня допомога, а почуття справедливості спонукає героїв книги ще і сміливо протистояти жорстоким та підступним істотам.
Винахідливі, кмітливі, зі швидким, жвавим розумом, шармузіки, однак, не позбавлені і якихось особистих недоліків, що робить кожного персонажа неповторним, справжнім, упізнаваним за яскравими, емоційно забарвленими ознаками. Наприклад, Ціквик – незаперечний лідер, невгамовна цікавість якого і жага до нових відкриттів перетворює його на майже безстрашного ватажка, хоч часом він буває і надто імпульсивним, самовпевненим. Бубик – ненажера, але ж він любить і про інших подбати, а особливо смачно й ситно всіх нагодувати; і нехай Бубик – страшенний боягуз, але за добру вдачу йому багато що й пробачається, до того ж чомусь саме на його бідолашну голову і випадають найкарколомніші повороти подій. Набридик, неповторний шмурський кореспондент, ніколи не забуває про «золоте» редакторське правило на всі часи: «про що не написано в газеті чи журналі, того, вважай, що не було» – а отже, що б там не трапилося, він завжди дістає ручку й нотатника та записує хоча б кілька речень, а також бере ну хоч коротеньке інтерв’ю у когось хай і найменш говіркого, якщо той бідолаха опинився в епіцентрі подій. Люмика та Гайлика, шмурських майстрів-механіків, не можна назвати надто поетичними натурами, готовими одразу поділити й підтримати чий-небудь романтичний порив, однак саме завдяки їх технічному складу розуму шармузіки мають чудові пристрої для пересування по землі, у небі та на воді, прилади для освітлення та обігріву в походах на велику відстань, оснащення для добування їжі та порятунку від негоди, а ще – кмітливість та миттєва реакція винахідників не раз рятує мандрівників у небезпечних ситуаціях та захищає від різних ворогів. І всі разом головні герої книги утворюють таку класну команду, в якій кожен учасник довіряє іншому й покладається та друга навіть більше, ніж на самого себе.