Перелік нових рецензій

Порадует всех почитателей таланта писателя и тех, кто не желает смириться с уходом яркого персонажа Эраста Петровича после событий, рассказанных в книг "Не прощаюсь".

Издательство АСТ, 2020

Уинстон Грум Гамп и компания
Вторая часть замечательной книжной эпопеи про Форреста Гампа. В ней он как раз занимается то одним стартапом, то другим. Разводит свиней, строит электростанцию, участвует в затоплении танкера.

Одна из самых смешных и вдохновляющих книг, что я читал. Всем рекомендую, чтобы морально поддержать себя во время карантина. Эту книгу реально нужно применять в лечебных целях для излечения души.

Получил море удовольствия.
Ну и всем смотревшим фильм и считающего его шедевром - срочно читать. Книга на основе которой снят фильм и вторая часть этой книги - это 12 стульев из Штатов. Это очень тонко, очень смешно и очень иронично.

Уинстон Грум Форрест Гамп
Не все знают, что знаменитый "Форрест Гамп", фильм который получил 6-ть Оскаров крут не потому, что круто снят, а крут, потому, что очень круто написан.

На карантине многим не хватает веры в себя.
И вот книжка, которая может решить эту проблему. Она настолько блестящая, вдохновляющая, ироничная. Вы будете во многих моментах смеяться до слез, а где-то плакать от смеха. И главное, Форрест Гамп заразит вас безудержной верой в себя. Форрест - идеальный стартапер, предприимчивый малый, которого не может никто остановить.

Ну и у книги "Форрест Гамп" есть вторая часть. И не смотря на то, что даже в первой части половина в фильм не вошла и доставляет огромное удовольствие, вторая часть - целиком отркрытие.

Всем рекомендую.

Кен Уилбер Теория всего. Интегральный подход к бизнесу, политике, науке и духовности
Пожалуй, это самая популярная (и компактная) книга одного из ведущих философов современности, автора более 30 книг, поэтому ее можно рассматривать как введение в интегральный подход. Название «Теория всего» отражает стремление автора интегрировать весь комплекс накопленных человечеством представлений в сфере науки, религии, искусства, морали и духовности в единую непротиворечивую систему, что, собственно, и составляет суть интегрального подхода.

Автор знакомит читателя с идеями психологии развития и показывает на множестве примеров, как они развертываются в эволюцию всех сфер человеческой жизни, а также убеждает в том, что человечество давно знакомо с этими идеями, поскольку они нашли отражение практически во всех духовных традициях Востока и Запада. Книга позволяет разобраться со всеми основными понятиями интегрального подхода — стадиями (уровнями), линиями развития, состояниями, типами и квадрантами. Большое внимание уделено вопросам соотношения науки и религии, а также дается обзор применения интегральных идей в политике, управлении, медицине, образовании, экологии и т.д. Отдельная глава посвящена критическому анализу и полемике с Ф.Фукуямой, С.Хантингтоном, Т.Фридманом, Р.Белла и другими ведущими мыслителями современности, а также ключевыми американскими политологами.

Ручір Шарма Злет і занепад країн. Хто виграє та програє на світовій арені
Жодній країні не вдалося сховатися від економічних циклів: за зростанням іде сповільнення чи навіть падіння, а за падінням зазвичай повертається зростання. Майже нікому не вдається демонструвати економічний бум довше ніж десятиліття поспіль, а у переважній більшості випадків навіть десятиліття швидкого зростання виглядає недосяжним.

Міжнародні інвестори постійно моніторять, в які країни вкладатися, щоб побільше заробити на зростанні, а місцеві політики та підприємці шукають способів запустити злет власної економіки. Світові рейтинги тут мало допоможуть: не факт, що бізнес у країнах з найкращим бізнес-кліматом зростатиме і буде достатньо прибутковим, і так само не факт, що треба завжди остерігатися країн-аутсайдерів, — адже вони здатні за певних умов швидко зростати і забезпечити інвесторам непогані прибутки.

Досвідчений міжнародний інвестор Ручір Шарма (один із 50 найвпливовіших людей планети за версією Bloomberg Markets) конвертує свій безцінний глобальний досвід і бачення у десять простих принципів. Для інвесторів це десять правил, як шукати наступного «економічного тигра». Для самих країн це десять проблем, які треба вирішити, щоб стати «тигром». Очевидних і простих рецептів немає, так само як немає і якоїсь «чарівної пігулки». Кожна історія прориву — це не лише наполеглива праця десятків мільйонів людей, а й точні удари уряду, що розбивають основні перепони на шляху зростання. Кожна історія падіння — це історія помилок, що створюють і зміцнюють ці перепони. Десять правил — десять універсальних індикаторів, якими треба навчитися користуватися і тим, хто інвестує, і тим, хто створює для цього умови.

По-перше, ви можете перевірити, наскільки Україна відповідає цим десяти принципам. По-друге, ви можете оцінити за цими критеріями пропозиції різних українських політиків та економістів.

Olexiy Travnikov
   Володимир Єрмоленко «Плинні ідеології»
Oднозначно must read, якщо вважаєте себе освіченою людиною та прагнете бодай якось розуміти те, що відбувається в країні (та й світі), а також цікавитеся формуванням різних історичних процесів та тим, що їм передувало. Для мене це лише перша праця нашого сучасника, але тепер кортить прочитати його книги «Ловець океану», «Оповідач і філософ». &­#8232; Які особисто для себе зробив спостереження (або ж іноді і відкриття):&­#8232;- те, що в 20 столітті ідеології проникли в сферу геополітики, хоча ще в 19-му ідеології протистояння були здебільшого внутрішніми&­#8232;- ідеї легко пристосовуються до нових для себе контекстів та «вбираються в костюми, їм від початку не притаманні»&­#8232;- коли зруйноване питання пропорції між злочином та покаранням, покарання моде робити все, що завгодно - і обгрунтовувати свої злочини всім, чим завгодно.

Olexiy Travnikov
   Улас Самчук «Волинь»
Cерйозна епопея про яку дізнався дуже недавно. Дякую одному з найулюбленіших видавництв України «Апріорі» за те, що зробили цей роман доступним нашому читачеві. Самчука було висуното у свій час на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури саме за цей твір. Епохальне полотно, що охоплює в найдрібніших деталях життя українців початку 20 століття. Війна, революція і так далі… Пересічні люди з непересічною любов’ю до своєї землі, що шукають права на те, аби бути собою. Бо ж «людина, що раз в ярмо голову схилить, тяжко назад до волі вертається». &­#8232;«Танці на граблях» один з найулюбленіших видів «розваг» для українського народу, бо ж «ми мало дбаємо самі за себе, не вчимось, не цікавимось світом, не йдемо поміж люди, ми нікого не знаємо, і нас не знають…». Таке вражння, що роман написаний в наші дні. Серйозно, повчально, красиво.

Olexiy Travnikov
   Маркус Зусак «Глиняный мост»
Неимоверно удивительный роман, который держит в напряжении от начала до конца, а помимо всего я смог еще насладиться и потрясающими речевыми оборотами - в какой то момент я уже просто записывал страницы, где встречал их. Ну, вот хотя бы это предложение… «Пока он лез по склону оставшегося времени, город заглатывал его.» Или вот это: «Когда наблюдаешь, как умирает человек, видишь не только его исчезновение.»
История необычная: многогранная и разноплановая. Пересказывать - неблагодарное дело, книгу нужно читать. Обязательно…&­#8232;

Olexiy Travnikov
   Роман Горак «Журавлі відлетіли…Есеї про Квітку Цісик та її рід»
Книга від одного з найулюбленіших видавницв @Апріорі стала для мене відкриттям, бо про Кейсі (Квітку) Цісик я чув дещо, але не мав уявлення, як мало. В Україні, останніми роками, про неї трохи писали, але уривчасто та не систематично.
В доробку Романа Горака маємо стосунок до цілого пласту історії Україну такого глибокого і серйозного, що логічно перейнятися питанням «чому цього не вчать, і чому про це так мало говорять».&­#8232; На сторінках книги ніяковієш перед величиною постатей видатних українців, що - виявляється - відомі в світі, але геть незнані у нас. Цілий стос імен тепер в моїй пам’яті життєві - Василь Нагірний, Іван Боберський, Володимир Цісик, Ярослав Барнич, Олександр Кошиць, Іван Чмола… Люди з Великої літери, що так сильно любили Бога та Україну і були ладні покласти своє життя задля незалежності цієї країни. І поклали, і досі мало знані на рідній землі…&­#8232; Що ж до постаті самої Квітки, то це ім’я, яким би ми мали не лише захоплюватися, заслуховуючи записи її унікального голосу, але і вчитися любові до унікальності нашого народу. &­#8232; Унікальне видання, що заслуговує на особливу увагу українського читача. &­#8232; Читаймо, нам варто то знати.&­#8232;

Olexiy Travnikov
   Прімо Леві «Чи це людина»
Читаючи твір італійського публіциста Леві, довелося (свідомо чи не свідомо) проводити паралелі з тим, що було відомо про Аушвіц та інші концтабори в роботах Віктора Франкла. Загадковою залишається для мене особисто тема вартісності людського життя в очах тих, хто намагається інших цього саме життя позбавити. Переоцінка позицій буття відбувається безпосередньо в перебігу того самого буття настільки, що доводиться автору доходити несподіваних висновків…
Їх чимало, часов вони не очевидні, бо «Для живих людей одиниці часу завжди мають певну вартість, яка є тим більшою, чим вищими є внутрішні ресурси того, хто його переживає…» А більшість не переживала.&­#8232; Різкими променями болючих переживань врізаються в мозок слова на зразок цих, що «люди, перетворені на ганчірки, не бунтують.»
Не давайте собі обіцянок про те, що не будете ніколи читати «суворої правди минувшини» та допускати думку, що подібне ніколи не повториться. Історія, нажаль, річ багатовекторна та має схильність повторювати безліч неприємних речей. І нам треба вчитися того, як уникати недолугих та страшних помилок, а ще…«…розмірковувати над тим, що сталося, є обов’язком усіх. Усі повинні знати і пам’ятати, що коли Гітлер та Муссоліні промовляли публічно, їм вірили, аплодували, ними захоплювалися, їм поклонялися, як богам… Ідеї, які вони проголошували, не завжди були однакові і загалом були збочені, нерозумні і жорстокі; а все ж мільйони вірних співали їм хвалу і йшли за ними аж до смерті.»
Будьмо мудрими, розважливими та пильними, аби не допустити повторення.&­#8232;&­#8232;